La SOCMIC (Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica) és el punt de trobada dels/les metges/ses i infermers/es intensivistes de Catalunya. No pretén ser una organització sindical però no pot romandre impassible davant dels conflictes laborals que estan apareixent a diferents UCIs catalanes.
La pressió assistencial prepandèmica, amb plantilles ja ajustades, s'ha vist intensificada per una crisi sanitària sense precedents. Aquesta pandèmia per SARS-CoV2 ha generat milers de pacients crítics que han hagut de ser atesos a unitats de cures intensives estructurals i crear-ne unes d'estratègiques. Malgrat les circumstàncies, s'ha aconseguit salvar milers de vides. Aquest èxit en els resultats ha estat possible gràcies a múltiples factors, dels quals un dels més importants ha estat el compromís professional i el sobreesforç personal i familiar dels professionals sanitaris de les àrees de crítics.
Per assegurar l'assistència continuada 24/7, de qualitat, els convenis laborals prepandèmics han quedat superats i cal sensibilitat i reconeixement per actualitzar-los. Els Serveis de Medicina Intensiva s'han de redimensionar a l'alça i de forma progressiva per garantir que el personal actual no incrementi el seu síndrome de desgast professional. Després de diverses onades de COVID, i en espera de possibles noves onades, el personal sanitari d'intensius, tots plegats, hem de trobar un acord per limitar les hores d'atenció continuada a un nombre raonable, que sigui entre una assistència continuada garantida i permetre el descans físic/mental del sanitari i la conciliació social/familiar. Tanmateix, la solució no ha de passar per treballar a torns, doncs es trencaria l'esperit de la especialitat mèdica, es disgregarien els equips i la formació, la qualitat assistencial i la recerca quedarien greument en perill.
La SOCMIC recomana a les Direccions hospitalàries com a solucions a curt i mig termini:
- Permetre als Serveis de Medicina Intensiva augmentar la seva cartera de serveis per tal que es puguin redimensionar a l'alça les plantilles de metges/ses intensivistes. Aquest augment estructural permetria millorar l'assistència transversal del pacient crític i que hi hagués suficients professionals per poder planificar les guàrdies mèdiques i l'assistència continuada. Un/a metge/ssa intensivista està a UCIs estructurals, UCIs estratègiques, unitats de semicrítics, SEM, HEMS, equips de resposta ràpida, UCI sense parets / Servei estès de Medicina Intensiva, coordinació de trasplantaments, Urgències, Qualitat, consultes externes de PICS (PostIntensive Care Syndrome), Humanització, òrgans de govern hospitalari, recerca, docència, etc.
- Afavorir l'acreditació de noves places de metges/sses intensivistes que es formin en els nostres hospitals catalans per garantir aquesta ampliació de carteres de serveis, de llits de Medicina Intensiva i del relleu generacional que es preveu en uns anys. El càlcul actual d'acreditacions amb prou feina cobrirà part de les necessitats futures de metges/sses intensivistes.
- Donar suport a la creació d'una especialitat d'infermeria intensiva per sumar expertesa a les UCIs catalanes.
- Actualitzar les condicions laborals i econòmiques d'un col·lectiu que ha donat, dona i ho donarà tot per les necessitats sanitàries dels/les ciutadans/es.
Volem agrair als companys i companyes l'esforç que tots plegats fem en el dia a dia com a professionals del pacient crític i emfatitzar que la SOCMIC està al servei del metges/sses i infermers/es intensivistes, de l'administració sanitària i dels ciutadans.
Jesús Caballero, president, i Junta Directiva SOCMIC
Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica