L'Acadèmia
Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica

La SOCMIC (Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica) és el punt de trobada dels/les metges/ses i infermers/es intensivistes de Catalunya. No pretén ser una organització sindical però no pot romandre impassible davant dels conflictes laborals que estan apareixent a diferents UCIs catalanes.


La pressió assistencial prepandèmica, amb plantilles ja ajustades, s'ha vist intensificada per una crisi sanitària sense precedents. Aquesta pandèmia per SARS-CoV2 ha generat milers de  pacients crítics que han hagut de ser atesos a unitats de cures intensives estructurals i crear-ne unes d'estratègiques. Malgrat les circumstàncies, s'ha aconseguit salvar milers de vides. Aquest èxit en els resultats ha estat possible gràcies a múltiples factors, dels quals un dels més importants ha estat el compromís professional i el sobreesforç personal i familiar dels professionals sanitaris de les àrees de crítics.


Per assegurar l'assistència continuada 24/7, de qualitat, els convenis laborals prepandèmics han quedat superats i cal sensibilitat i reconeixement per actualitzar-los. Els Serveis de Medicina Intensiva s'han de redimensionar a l'alça i de forma progressiva per garantir que el personal actual no incrementi el seu síndrome de desgast professional. Després de diverses onades de COVID, i en espera de possibles noves onades, el personal sanitari d'intensius, tots plegats, hem de trobar un acord per limitar les hores d'atenció continuada a un nombre raonable, que sigui entre una assistència continuada garantida i permetre el descans físic/mental del sanitari i la conciliació social/familiar. Tanmateix, la solució no ha de passar per treballar a torns, doncs es trencaria l'esperit de la especialitat mèdica, es disgregarien els equips i la formació, la qualitat assistencial i la recerca quedarien greument en perill.


La SOCMIC recomana a les Direccions hospitalàries com a solucions a curt i mig termini:

  1. Permetre als Serveis de Medicina Intensiva augmentar la seva cartera de serveis per tal que es puguin redimensionar a l'alça les plantilles de metges/ses intensivistes. Aquest augment estructural permetria millorar l'assistència transversal del pacient crític i que hi hagués suficients professionals per poder planificar les guàrdies mèdiques i l'assistència continuada. Un/a metge/ssa intensivista està a UCIs estructurals, UCIs estratègiques, unitats de semicrítics, SEM, HEMS, equips de resposta ràpida, UCI sense parets / Servei estès de Medicina Intensiva, coordinació de trasplantaments, Urgències, Qualitat, consultes externes de PICS (PostIntensive Care Syndrome), Humanització, òrgans de govern hospitalari, recerca, docència, etc.
  2. Afavorir l'acreditació de noves places de metges/sses intensivistes que es formin en els nostres hospitals catalans per garantir aquesta ampliació de carteres de serveis, de llits de Medicina Intensiva i del relleu generacional que es preveu en uns anys. El càlcul actual d'acreditacions amb prou feina cobrirà part de les necessitats futures de metges/sses intensivistes.
  3. Donar suport a la creació d'una especialitat d'infermeria intensiva per sumar expertesa a les UCIs catalanes.
  4. Actualitzar les condicions laborals i econòmiques d'un col·lectiu que ha donat, dona i ho donarà tot per les necessitats sanitàries dels/les ciutadans/es.

Volem agrair als companys i companyes l'esforç que tots plegats fem en el dia a dia com a professionals del pacient crític i emfatitzar que la SOCMIC està al servei del metges/sses i infermers/es intensivistes, de l'administració sanitària i dels ciutadans.


Jesús Caballero, president, i Junta Directiva SOCMIC

Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica

Vostè rep aquesta informació com a soci de l'Acadèmia, o com antic alumne d'alguna de les activitats formatives. Les seves dades formen part del fitxer gestionat per la Fundació Acadèmia de Ciències Mèdiques (Major de Can Caralleu, 1-7, 08017 Barcelona), i únicament seran tractades als afectes d'enviar-los informació referent a serveis i activitats que es porten a terme des de la Fundació Acadèmia. D'acord amb la legislació vigent se li comunica que pot exercir davant el Responsable del Tractament, és a dir, la Fundació esmentada, els drets d'accés, rectificació, supressió, limitació del tractament, portabilitat de les dades i oposició. Se li comunica que es pot adreçar al Delegat de Protecció de Dades a través de l'e-mail protecciodedades@academia.cat | www.academia.cat. Així mateix se li indica que en cas de considerar vulnerats els seus drets, pot presentar una reclamació davant l'Agència Estatal de Protecció de Dades.